About Friends of the Everett Libraries

Friends of the Everett Libraries is a non-profit organization that supports the Parlin Memorial Library and the Shute Memorial Library in Everett, Massachusetts.

JANUARY 2015 – New Year – New Library

Shute will celebrate 2015 by Re-opening after more than a year of renovations.  Though it took longer than expected, it will be worth the wait.  Since major upgrades only happen rarely, this one will set the stage for several generations to come.   2015 will also be remembered for record snowfall – beginning in late this month, but primarily in February.  Aside from snowing out our opening ceremony, the storms have delayed the final work on the building and deliveries.  So, stay tuned for an opening announcement.  Check out our January photos for a preview.

end panels and canopy tops

Installation of end panels and canopy tops give a finished look to bookshelves.

Endpanels finish off shelving in children's

Here, display end panels show off new books in the Children’s Room

endpanel and top for Children's picturebooks

The picturebook section looks complete with end panels and canopy tops.

Adult diplay ends

Display ends enhance the steel shelving on the upper level.

Shelf ends in AV

The audio-visual racks also get the “shelf end” treatment.

Books wait to be shelved

Boxes of books put aside during the year – ready for shelving

Arranging books on shelves

The arrangement of books was planned with care, but additions and adjustments were necessary.

Laptop bar

The laptop bar is ready for use.

North window from laptop bar

Gaze out the new window while you take a break from working on your laptop.

Large north window  provides view of the interior.

At night, the large north window provides a welcoming view into the entrance to the upper level and a glimpse of the arches from the original building.

Lounge chair and view over main entrance

Enjoy the view of Broadway from the lounge area above the new main entrance.

Tablet chair offers surface for writing or using laptops

New chairs feature tablet arm for writing or working on your laptop or tablet. Move it aside when you don’t need it.

Small study room for groups or tutoring

Small study room offers space for groups to work on a project or tutors to work with individual students in a quiet space.

New circulation desk

Ms. Rana tries out the new Children’s circulation desk.

Fireplace reading area

The Children’s fireplace is a beloved feature. Here it is with its new surround, creating a cozy nook for reading with children.

Children's public computer access

The new “zero client” public access system provides a nifty desktop for children.

Kids Userful desktop

Kids computer station is bright and comfortable.

Story craft room with new tables and chairs.

Small size tables and chairs were delivered straight from North Carolina. They are good looking and stackable for flexible room arrangements.

Kithcnette for meeting room

The new kitchenette provides a place to prepare refreshments for programs or meetings.

Snow force postponement of the Grand Re-Opening

The Grand- Re-Opening was snowed out. We will always remember this crazy, record-setting year.

Advertisements

DECEMBER to Remember

Wow, December has come and gone and while everyone was celebrating the holidays…the Shute work kept on.  The contractor nearly finished up on the details of the building, furniture began to arrive, the books were moved back, and we prepared to connect our computers. It was an exciting day when the Jersey barriers disappeared and Gledhill was cleared for traffic once again.  We are very appreciative of the patience of our neighbors for putting up with that inconvenience for so long.  Thank you all….We hope you will think it was all worth it.   So, here follows December….

Blue Rug

The rug went down in the Children’s Room and it is a lovely blue.

completed woodwork

The last of the woodwork was completed.

shelving install

Shelving went up.

sign

A sign identifies the building next to the new entrance.

eyebrows

Eyebrow windows were given new frames.

arches

Inside, old windows are being transformed into arches that will welcome people to the upper level.

 

Stained glass insert

Stained glass is a great art and installing a window must be done with care.

 

Stained Glass window discovered beneath plywood, beautifully restored

Stained Glass window discovered beneath plywood, beautifully restored

 

 

Loading up the Jersey Barriers.

Loading up the Jersey Barriers.

Careful - These things are H - e - a - v - y.

Careful – These things are H – e – a – v – y.

Goodbye and - well - good riddance.

Goodbye and – well – good riddance.

Gledhill is at last open again for traffic.  Such a nice sidewalk and a handsome building addition.

Gledhill is at last open again for traffic. Such a nice sidewalk and a handsome building addition.

Inscribed bricks have arrived and were put in place.  If you forgot to order your brick, don't worry - it's not too late.  We are preparing a second order.   They are $100 and can be ordered through this website or by contacting the Parlin Library at 617-394-2300.

Inscribed bricks have arrived and were put in place. If you forgot to order your brick, don’t worry – it’s not too late. We are preparing a second order. They are $100 and can be ordered through this website or by contacting the Parlin Library at 617-394-2300.

Moving van brings back the books and other items that are coming back after more than a year in storage.

Moving van brings back the books and other items that are coming back after more than a year in storage.

 

book move

Moving books and keeping them in order was an exercise in organization.

Here is another historic piece that has been restored and looks better than ever.

Here is another historic piece that has been restored and looks better than ever.

reading room

THe reading room is beginning to look like – well – a library.

NOVEMBER – Outside In

I have been asked for an update – So good to know that someone out there is reading this blog.  We have been so busy with furnishings and moving and electronics that there has been no time to write.  Here, by popular demand, is November.  With the cold coming on, there was a push to finish as much outdoor work as possible.  Who knew what our December will be like?   Meanwhile, inside finish carpentry work went on.  Despite lots of sawdust, it was great to see so much accomplished.   A picture is worth a thousand words so here goes…

 

Planter to the left of the front stairs - planted before the frost.

Planter to the left of the front stairs – with a pretty Japanese cutleaf maple, planted before the frost.

New plants set off the front of the building.

New plants set off the front of the building.

Downspot is painted to match colors of the building

Can a downspout be pretty? Maybe not, but it can be an eyesore. Ours now matches the exterior color scheme.  Hopefully it is, therefore, not very noticeable.

Stairway

A new stairway replaces the temporary one built for construction – nice and wide to accommodate people going down and up .. simultaneously.

Story Craft panel

Panel that separates the lobby and the the Children’s Story Craft room.

Shelving delivery

New library shelving makes for quite a truck full. Here it all is in the new meeting room, waiting to be assembled.

Arches to be installed.

Wood doesn’t naturally curve – So to make arches, the wood is treated and joined to finish off the archways that provide a nice welcome between the lobby and the main room of the historic part of the library.

Arch closeup

Making an arch is quite an art.

Carpenter at work

Carpentry is done right on-site to fit everything just right.

Archways replace northwall windows.

Archways now form an entry way and focal point where windows once were.

New Door trim looks like it has been there as long as the building

The old interior trim has been beautifully refinished but In some places new trim was required. It has been stained to beautifully matches the original.

ADult floor before bookstacks

Here is a look at the space before bookstacks arrive.

refinished study tables look stunning

Old but very solid oak wood study tables were refinished and look – well – stunning.

Signs for various rooms to be installed.

Signs of the times – that is you know you are getting close to the end when you see new signs.

OCTOBER – Shute moves forward

October was a month of transition – from the construction of the structure to working on the surfaces – paint, wood restoration, lighting and more.   The “hardscape” – the cement walkways, planters and structures for the flagpole, bike rack and bookdrop – was substantially completed and made ready for plantings.  Inside, rooms were painted and the restoration of the wood began to reveal the beautiful architecture of the historic part of the building.  It’s not quite all together — can’t wait until November!

Concrete pours completed the "hardscape" in front of the library.

Concrete pours completed the “hardscape” in front of the library.

A nice even sidewalk now borders the Gledhill side of the new addition.

A nice even sidewalk now borders the Gledhill side of the new addition.

Adjacent to the new sidewalk is an enclosure for a bike rack.

A new home for the flag installed at the corner of Broadway and Gledhill.

A new home for the flag was installed at the corner of Broadway and Gledhill.

  old glory flying against a beautiful blue sky.

Just imagine old glory flying against a blue sky atop this handsome flagpole.

Look up and you will see the top of the new elevator enclosed to look like a chimney.

Look up and you will see the top of the new elevator enclosed to look like a chimney.

Over on the other side of the building, cement is poured for the walkway to the meeting room.

Over on the other side of the building, cement is poured for the walkway to the meeting room.

This a side view of the new entrance lobby.

This is a side view of the new entrance lobby.

The painting and woodworking crew got started on the wood trim.

The painting and woodworking crew got started on the wood trim.

Wood trim outlines the contours of the historic part of the Library.

Wood trim outlines the contours of the historic part of the Library.

This is some wainscoting. Who would have imagined that under all the years of wear and repeated coatings that such beautiful wood was under there.

This is some wainscoting. Who would have imagined that under all the years of wear and repeated coatings that such beautiful wood was under there?

Work on the gutters and the brickwork takes someone without a fear of heights.

Work on the gutters and the brickwork takes someone without a fear of heights.

Entrance to the new Meeting Room is framed out.

Entrance to the new Meeting Room will one day welcome all to meetings and programs.

September – 2nd half

At the Shute, work continued at the construction site – inside and out. Off-site some pieces of our vintage furniture – tables and a magazine rack – were being re-finished to very pleasing results.   We hope you will see the aesthetics of the job that are beginning to emerge and that you won’t see the hvac, electrical and plumbing work that support the building.

The offices are golden color called "Hubbard Squash."

The offices are golden color called “Hubbard Squash.”

Inside, paint was applied. Here is a view of the Children's Room.

Inside, paint was applied. Here is a view of the Children’s Room.

Remember our vintage magazine rack.  I've never seen one like it.  Here it is at the refinishers.

Remember our vintage magazine rack. I’ve never seen one like it. Here it is at the refinishers.

Off site - our vintage table is being refinished. Here is the top in process.

Off site – our vintage table is being refinished. Here is the top in process.

The Gas line was installed - which will allow the building to be heated so that it can be tested for   and interior work will go forward without worries of dampness.

The Gas line was installed – which will allow the building to be heated so that it can be tested for and interior work will go forward without worries of dampness.

Opposite the dedication stone to the original building commission is a

Opposite the dedication stone to the original building commission is a

HVAC equipment is placed on the roof at the back of the building - hopefully only to be seen in these photos

HVAC equipment is placed on the roof at the back of the building – hopefully only to be seen in these photos

The distinctive eyebrow windows were re-installed.

The distinctive eyebrow windows were re-installed.

SEPTEMBER – First Half

Progress is really ramping up – many of the walls got a coat of texture and painting began.  The big north window is framed out and waiting for panes.  The surround for the bike rack and the book drop are going up.  Finally, we found a dedication stone – It was hidden behind a railing and came to light when the brick walls were cleaned.

Library facade in Sept. 2014

Library facade in Sept. 2014

The Construction Committee hard at work during their weekly meeting.   This gets us all organized.

The Construction Committee hard at work during its weekly meeting. This gets us all organized.

Spraying on wall texture in the historic section .

Spraying on wall texture in the historic section .

It's a messy job but a coverall helps keep paint where it belongs - on the wall.

It’s a messy job but a coverall helps keep paint where it belongs – on the wall.

I nice coat of paint - color Hubbard Squash -  on office walls.

A nice coat of paint – color Hubbard Squash – on office walls.

Another great color!

Another great color!

Outside, the lower stair case has been completed.

Outside, the lower stair case has been completed.

The surround for the bike rack and the bookdrop started coming up.

The surround for the bike rack and the bookdrop started coming up.

Framing of the north window was completed and is waiting for panes.

Framing of the north window was completed and is waiting for panes.

An original dedication stone was found when the stair railing was removed and the brick was cleaned.  It lists three members of the "Commission", Solomon Shute, R.S. Mahoney and RT Green.

An original dedication stone was found when the stair railing was removed and the brick was cleaned. It lists three members of the “Commission”,
Solomon Shute, P.S. Mahoney and R.T. Green.