About Friends of the Everett Libraries

Friends of the Everett Libraries is a non-profit organization that supports the Parlin Memorial Library and the Shute Memorial Library in Everett, Massachusetts.

JUNE REPORT

Shute is a beehive of activity with progress made in many areas – inside and out. Passers by notice scaffolding surrounding the new addition.  This is for the new brick wall being built – It is beautiful – such a great match for the existing brick. Inside, the plumbing, HVAC and electrical work have all begun.

Starting point for June

Here is where we started at the beginning of June.

 

 Let's take a peek at what is going on inside the Shute.

Let’s take a peek at what is going on inside the Shute.

 

Addition framing for upper level

Addition framing for upper level looks great.

The new addition ceiling goes up.

The new addition ceiling makes a nice grid pattern above.

 

Evidence of plumbing and electrical service.

Evidence of plumbing and electrical service.

 

Heating and air conditioning equipment and ducts are in place.

Heating and air conditioning equipment and ducts are in place.

 

Bring up the brick !

Bring up the brick !

 

Addition exterior brick wall going up.

The new Addition exterior brick wall is going up.

 

Laying brick on the new addition is careful work.

Laying brick on the new addition is careful work.

 

 

The new brick wall looks great - color matches the original and a nice smooth job!

The new brick wall looks great – color matches the original and a nice smooth job!

MAY PROGRESS AT THE SHUTE

It’s already the end of May and the Shute project is moving fast. The north wall is framed, the entrance is being built and the stairs – both stair cases are coming along. It’s an exciting time for all of us who have been watching this project from the foundations up.

The new entrance is being framed.

The new entrance is being framed.

New entrance from the front.

New entrance from the front.

Work on the stairs gets started.

Work on the stairs gets started.

Shute Addition Rising

The new addition to the Shute Library is rising from the foundation. From interior stairway to the new north wall, some big moves have been made in the past week. Take a look.

These stairs will take the visitor from the new entrance to the upper level.  Remember those windy stairs - hazardous to ankles. No more - We will have a nice wide comfortable stairway.

These stairs will take the visitor from the new entrance to the upper level. Remember those windy stairs – hazardous to ankles. No more – We will have a nice wide comfortable stairway.

Did you ever think an elevator shaft beautiful?  Maybe not, but it is a great sign of progress.

Did you ever think an elevator shaft beautiful? Maybe not, but it is a great sign of progress.

Outside, the new north wall has just been put up - imagine the result when bricked!

Outside, the new north wall has just been put up – imagine the result when bricked!

Here is the new corner

Here is the new corner

Shute facade in May.

Shute facade in May.

CONSTRUCTION MARCHES ON

Construction made great progress this past month. Concrete floor slabs were removed and recycled and so that a drainage system could be installed. The north wall – which will be partially removed to provide entry between the addition and the library, was prepared for it’s new role with a large beam. Out front, concrete retaining wall planters were poured in place. What will April bring? Stay tuned.

Shoring up the north wall windows - that will become interior arches in the new Shute.

Shoring up the north wall windows – that will become interior arches in the new Shute.

Arches from the outside.

Arches from the outside.

Creating a pocket for the steel beam that will support the entry between addition and building.

Creating a pocket for the steel beam that will support the entry between addition and building.

Bring on the beam.

Bring on the beam.

Setting the beam in place.

Setting the beam in place.

Floor slab removed to make way for a drainage system and provide a floor that will keep out the water.

Floor slab removed to make way for a drainage system and provide a floor that will keep out the water.


Sub-surface drainage installed below new addition.

Sub-surface drainage installed below new addition.

Concrete forms for retaining wall planters.

Concrete forms for retaining wall / planters.

Waterproofing foundation walls at retaining wall.

Waterproofing foundation walls at retaining wall.

Sheet waterproofing at foundation walls.

Sheet waterproofing at foundation walls.

Interior wall framing - for an office.

Interior wall framing – for an office.

MORE FOUNDATION WORK

The new addition is beginning to take shape with the formation of foundation walls and work on the north wall which that will become the opening between the new addition and the existing library.

Drains were installed to make sure that water does not get into the new building. This is a bit of a challenge for a building on a hill.

The existing front stairs were demolished and support was installed for their replacement.

The lower level slab was prepared for the installation of drainage, walls were demolished on the lower level and support beams were put in place on the upper level.

We are looking forward to turning from drains, demo and foundations to the rise of the new addition and the beginning of what the new Shute will be.

Forming foundation walls for the new additon

Forming foundation walls for the new additon


Drains installed below the new addition to prevent water seepage.

Drains to be installed below the new addition to prevent water seepage.

Forms removed from foundation walls.

Forms are removed from foundation walls.

Underpinnings of the new addition

Underpinnings of the new addition

Demolition of the front stairway

Demolition of the front stairway

Retaining walls to support new stairway.

Retaining walls to support new stairway.


Footings for the new stairway

Footings for the new stairway

North wall being prepared to be transformed into the entryway between the new addition and the current building.

North wall is prepared to be transformed into the entryway between the new addition and the current building.

Framing lumber  delivered!

Framing lumber is delivered!

FOUNDATION WORK GOES FORWARD

Renovation work on the foundation continued with concrete-in-place pours for walls to stabilize the rubble foundation and footings for the new addition.  Inside demolition is a messy process and a bit unsettling for those of us who are so familiar with Shute as it was.  Will it ever be the same?  We have faith — it will be the Shute but better.

The renovation requires lots of foundation work to provide for the new addition and keep older parts stable and dry. It’s not very exciting to look at and kind of messy but a good foundation will result in a building that will serve well into the future.

forms

Forms for the concrete walls.

foundation wall

New concrete wall shores up the rubble foundation.

Footings

Preparations for pouring concrete for footings that will support the new addition.

footings

New concrete footings for new addition.

shoring north wall

Shoring up the north wall that will provide entry from new addition elevator or stairway.

Meeting room door

Opening to new meeting room – with new beam.

Stained glass

Removing stained glass windows – But don’t worry, they will be reinstalled.

CONSTRUCTION PREPARATIONS

Here is where we were a few months ago – when the Shute renovation started.  Hope you enjoy the “once upon a time” – last October and November.

There is not much space for all that equipment, dumpsters and people, but "make it work!"

There is not much space for all that equipment, dumpsters and people, but as they say  “make it work!”

Jersey barriers were installed to keep everyone safe and move traffic around the building. We regret the inconvenience to neighbors but it is a necessary one.

Jersey barriers were installed to keep everyone safe and move traffic around the building. We regret the inconvenience to neighbors but it is necessary to do the job.

Cleaning out the inside of the building revealed things that have been hidden for years - like this detail

Cleaning out the inside of the building revealed things that have been hidden for years – like this wood detail.

Empty looks more than a little weird.

Empty, the Shute looks more than a little weird.

CONSTRUCTION UNDERWAY

The real work began with excavating the hill in front of the library, digging a foundation hole for the new addition and removing the old oil tank.  The Shute has an interesting history.  In the 1930’s the Children’s Room was created on the basement level by lowering the floor.   The foundation remained the same outside, while a concrete foundation was poured inside.   A few surprises were discovered during excavation – a concrete pad below the oil tank and leftovers of a wall to the Gledhill side door below grade.  Pictures are worth a thousand words:

Excavation of the hill begins.

Excavation of the hill begins.

Foundation hole for the new addition.

Foundation hole for the new addition.

Gledhill entry was demolished to make way for the new addition - but there was more wall below than expected.  So, it had to go.

Gledhill entry was demolished to make way for the new addition – but there was more wall below than expected. So, it had to go.

The Children's Fireplace shows the old outside wall, the rubble foundation and the interior concrete foundation.

The Children’s Fireplace shows the old outside wall, the rubble foundation and the interior concrete foundation.

Rubble foundations were not uncommon in 19th century buildings.

Rubble foundations were not uncommon in 19th century buildings.

Digging up the hill exposes the old rubble foundation - which needs shorring up.

Digging up the hill exposes the old rubble foundation – which needs shorring up.

Concrete is poured to support the rubble foundation and stabilize the building,

Concrete is poured to support the rubble foundation and stabilize the building,

Shorring and compaction does the job.

Shorring and compaction does the job.

The old oil tank has to go.

The old oil tank has to go.

Thankfully the old oil tank did not leak any old oil into the ground below.

Thankfully the old oil tank did not leak any old oil into the ground below.

Surprise!  A concrete slab that supported the oil tank has to go.

Surprise! A concrete slab that supported the oil tank has to go.

Mother Nature didn't help.

Meanwhile, work continues inside the building.

Meanwhile, work continues inside the building.

Work on wall to new addition - won't it look smashing!

Work on wall to new addition – Won’t it look smashing!

Asbestos in the building was carefully removed - Fortunately, Shute was built before much asbestos was used.

Asbestos in the building was carefully removed – Fortunately, Shute was built before much asbestos was used.

BRICK BY BRICK

 

Permanent Mark Brick

An engraved brick incorporated into the new Shute Memorial Library design can honor family, friends or an organization. Or it can be a lasting memorial to someone special. Your gift will also support the Library’s Capital Campaign.

There are three sizes available:

Size——-Maximum Engraving————-Price

4 x 8——3 lines, 14 characters each—–$100

8 x 8—–4 lines, 14 characters each——$200

12 x 12—5 lines, 15 characters each—-$600

Please contact Stacy DeMaria at 617-293-0181 or Stacy DeBole at 617-394-2303 for more information.