CONSTRUCTION UNDERWAY

The real work began with excavating the hill in front of the library, digging a foundation hole for the new addition and removing the old oil tank.  The Shute has an interesting history.  In the 1930’s the Children’s Room was created on the basement level by lowering the floor.   The foundation remained the same outside, while a concrete foundation was poured inside.   A few surprises were discovered during excavation – a concrete pad below the oil tank and leftovers of a wall to the Gledhill side door below grade.  Pictures are worth a thousand words:

Excavation of the hill begins.

Excavation of the hill begins.

Foundation hole for the new addition.

Foundation hole for the new addition.

Gledhill entry was demolished to make way for the new addition - but there was more wall below than expected.  So, it had to go.

Gledhill entry was demolished to make way for the new addition – but there was more wall below than expected. So, it had to go.

The Children's Fireplace shows the old outside wall, the rubble foundation and the interior concrete foundation.

The Children’s Fireplace shows the old outside wall, the rubble foundation and the interior concrete foundation.

Rubble foundations were not uncommon in 19th century buildings.

Rubble foundations were not uncommon in 19th century buildings.

Digging up the hill exposes the old rubble foundation - which needs shorring up.

Digging up the hill exposes the old rubble foundation – which needs shorring up.

Concrete is poured to support the rubble foundation and stabilize the building,

Concrete is poured to support the rubble foundation and stabilize the building,

Shorring and compaction does the job.

Shorring and compaction does the job.

The old oil tank has to go.

The old oil tank has to go.

Thankfully the old oil tank did not leak any old oil into the ground below.

Thankfully the old oil tank did not leak any old oil into the ground below.

Surprise!  A concrete slab that supported the oil tank has to go.

Surprise! A concrete slab that supported the oil tank has to go.

Mother Nature didn't help.

Meanwhile, work continues inside the building.

Meanwhile, work continues inside the building.

Work on wall to new addition - won't it look smashing!

Work on wall to new addition – Won’t it look smashing!

Asbestos in the building was carefully removed - Fortunately, Shute was built before much asbestos was used.

Asbestos in the building was carefully removed – Fortunately, Shute was built before much asbestos was used.

BRICK BY BRICK

 

Permanent Mark Brick

An engraved brick incorporated into the new Shute Memorial Library design can honor family, friends or an organization. Or it can be a lasting memorial to someone special. Your gift will also support the Library’s Capital Campaign.

There are three sizes available:

Size——-Maximum Engraving————-Price

4 x 8——3 lines, 14 characters each—–$100

8 x 8—–4 lines, 14 characters each——$200

12 x 12—5 lines, 15 characters each—-$600

Please contact Stacy DeMaria at 617-293-0181 or Stacy DeBole at 617-394-2303 for more information.

First Online Supporter

Thanks to Beverly Dorman for being the very first person to respond to our online fundraising effort. You too can donate with a credit card by clicking on the Donate Now button. Razoo will process the transaction, and send us the combined donations for the month. We will also be recording donations that are given by check or cash and reporting the campaign’s progress on this website.

Mass Board awards Shute Provisional Grant

Great news – The Massachusetts Board of Library Commissioners has approved our application for a Construction/Renovation Grant!  Not only that, we ranked high enough to be in the first group to be given provisional grants.  We have a long way to go to obtain the funding for our approximately $4 million project.  But $2.2 million is a great start.    Read all about it on the MBLC website.